Kategorie

środa, 29 października 2014

Maślane Faworki Na Mleku

Na mleku?
Faworki?
Jak to?
A tak to...
Postanowiłam usmażyć faorki,
niestety okazało się, że zabrakło mi śmietany
Pomysły królami sukcesu...
Postanowiłam zaryzykować z mlekiem.
Udało się!
Wyszły kruche i maślane...idealne:)



Skład:
- 100 dag mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag cukru
- 6 jajek
- 10 łyżek mleka
- 25 dag masła/margaryny
- 2 łyżeczki octu [ aby zapobiec wchłanianiu tłuszczu w ciasto ] 
- tłuszcz do smażenia [ użyłam oleju roślinnego ]
- cukier puder [ do posypania ]

Składniki połączyć, zagnieść ciasto.
Uformować kule.Przekroić na pół.
Każdą część rozwałkować na cienki placek.
Podzielić na cienkie paski ok 2 x 8 cm.
Każdy pasek rozciąć po środku i wywinąć.
Smażyć na złoty kolor w rozgrzanym tłuszczu.
Ostudzone obsypać cukrem pudrem.
Czas przygotowania to ok 15 minut [ 35 minut wraz ze smażeniem ]





sobota, 25 października 2014

Naleśniki Po Meksykańsku

Smaczna, łatwa w przygotowaniu potrawa, 
do tego niedroga i sycąca. 
Połączenie naleśników z pikantną kuchnią meksykańską. 
Oczywiście przypraw można dodać mniej, 
jeśli Wasze kubki smakowe nie trawią ostrych smaków 





Skład;
- mleko 300 ml
- szczypta soli
- woda mineralna gazowana 300ml
- 1 jajko
- mąka zwykła ok 40 dag

Farsz;
- ser żółty 
- 1 puszka czerwonej fasoli (400 gram)
- 1 puszka kukurydzy (400 gram)
- 500 gram mięsa mielonego wieprzowego
- 2 duże cebule 
- 1 duży pomidor
- ketchup pikantny
- koncentrat pomidorowy 
- czerwona papryka słodka i ostra
- tabasco [opcjonalnie]
- sól, pieprz
- olej

Sos;
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany
- 3 ząbki czosnku
-  łyżka oleju
- szczypta cukru

Jajko ubić ze szczyptą soli , dodać mleko, wodę oraz mąkę.
Można dodać więcej mąki, gdyby ciasto okazało się za rzadkie.
Wylewać porcjami na patelnie i smażyć placki na niewielkiej ilości oleju.
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na małej ilości oliwy/oleju.
Następnie dodajemy mięso mielone.
Dusimy około 10 minut. 
Nastepnie dajemy kukurydzę i czerwoną fasolę oraz 
pokrojonego w drobna kostkę pomidora (ze skórką).
Na patelnię wlewamy 1/3 szklanki przegotowanej wody, 
15 łyżek ketchupu, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 
doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką  oraz tabasco.
Tych ostatnich składników ile dusza zapragnie ;]
Na usmażony naleśnik nakładamy plaster sera, oraz przygotowany farsz.
Zawijamy. Podajemy z sosem czosnkowym.
Czas przygotowania dania ok 30 minut.






sobota, 11 października 2014

Czosnkowa Zupa Krem z Serkiem Topionym

W okresie jesienno zimowym
czosnek może działać zbawiennie
dla Naszego organizmu.
Jest pyszny i rozgrzewający.
Dziś skusiłam się na zupę krem z czosnkiem
w roli głównej.
Delikatna, aromatyczna o wyjątkowym charakterze.
Mniam!


Skład:
- 12 ząbków czosnku
- 6 dużych ziemniaków
- 1 litr bulionu
- 1 duża cebula
- 3 serki topione śmietankowe
- 2 łyżki masła
- pieczywo na grzanki
- sól
- pieprz

W średniej wielkości garnku cebulę zeszklić na maśle.
Dodać czosnek, obrany i pokrojony na większe kawałki.
Dolać 1 litr bulionu.
Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i wrzucić do reszty.
Gotować do miękkości.
Serki pokrojone w kawałki wymieszać z zupą
Całość doprawić solą i pieprzem.
Zmiksować blenderem.
Podawać z grzankami
Czas przygotowania dania to ok 20 minut.


czwartek, 2 października 2014

Zupa Krem z Dyni

Kochani ciągle gotuję, tylko brak mi czasu na publikowanie:)
Dziś rozgrzewająca zupa z dyni.
Nie taka zwykła bo z dodatkiem żółtego sera ;)
Szczypta imbiru działa rozgrzewająco.
Polecam szczególnie w chłodne jesienne dni.


Skład:
- dynia  ok 3-4 kg
- szczypta imbiru
- ząbek czosnku
- chleb tostowy
- papryka słodka
- papryka czerwona
- śmietana kremówkam [małe opakowanie łaciatej]
- ser edamski
- oregano
- sól
- bulion

Wydrążyć dynie, miąższ przełożyć do garnka.
Gotować wraz z biulionem do miękkości.
Dodać czosnek, oregano, paprykę i sól.
Doprawić szczyptą imbiru.
Dodać ok 6 plastrów sera  lub więcej.
Gotować przez chwilę, na koniec dodać śmietankę.
Doprawić do smaku.
Zmiksować blenderem.
Podawać z grzankami.
Czas przygotowania: ok 30 minut