Wczoraj zerwałam czerwone porzeczki
Część z nich przeznaczona została na kompot
Część zamrożona
Z pozostałych powstały One :)
Obłędne drożdżówki.
Słodki smak przełamany kwaśnym.
A wszystko w towarzystwie migdałowej kruszonki :)
Skład:
Ciasto:
- 700 g mąki pszennej
- 21 g suchych drożdży lub 42 g świeżych
- 2 łyżki miodu
- 2 jaja
- 250 ml mleka
- szczypta soli
- 75 g miękkiej margaryny
Skład:
Ciasto:
- 700 g mąki pszennej
- 21 g suchych drożdży lub 42 g świeżych
- 2 łyżki miodu
- 2 jaja
- 250 ml mleka
- szczypta soli
- 75 g miękkiej margaryny
Nadzienie:
- budyń śmietankowy
- porzeczki
Kruszonka:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g miękkiej margaryny
- olejek migdałowy
Mleko miód i jaja wymieszać
Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami
[ ze świeżymi wcześniej zrobić zaczyn ]
miękką margarynę oraz sól
Wyrobić gładkie ciasto
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
W międzyczasie ugotować gęsty budyń, ostudzić
Kiedy ciasto podwoi objętość formować bułeczki
Używając szklanki zrobić mocne wgłębienie
Nałożyć budyń a następnie owoce
Posypać kruszonką
Piec ok 20 min w temp 180 stopni Celsjusza
jadłabym <3
OdpowiedzUsuńalbo nie... pochłaniałabym tonami. uwielbiam drożdżówki domowej roboty. ;)
Oooo jak miło to czytać :D Robić i jeść :D
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! Ja ostatnio znalazłam fajny przepis na ciasto z porzeczkami bez cukru, bardzo fajny http://www.info.stewiarnia.pl/news/30/31/Ciasto-z-czerwona-porzeczka/
OdpowiedzUsuńDziękuje, chętnie skorzystam :D
OdpowiedzUsuńpyszne drożdżóweczki! już tutaj czuję, jak pachną *.*
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Z pewnością zrobię takie moim domownikom :)
OdpowiedzUsuńDzięki za fajny przepis :) Już nie mogę się doczekać, kiedy będę miała okazje je upiec.
OdpowiedzUsuńMi ten przepis tez bardzo się przyda. Szkoda tylko że trzeba tak dużo kupić.
OdpowiedzUsuńciekawe propozycje myśle ze bede odwiedzał częsciej!
OdpowiedzUsuńAkurat brakowało mi przepisy na pyszne drożdżówki i na pewno z chęcią wyróbuję ten przepis :) A po sobie zostawiam przepis na paprykowy chutney - https://najlepszewkuchni.pl/przepis/chutney-z-papryki-3835.html, który ostatnio podbił moją kuchnię :) Mam nadzieję, że Wam też trafi w gust :)
OdpowiedzUsuńSuuuper ;)
OdpowiedzUsuńOj szkoda, że nie da się jeść ze zdjęć ;)
OdpowiedzUsuńTe drożdżówki z budyniem i czerwoną porzeczką brzmią przepysznie! Połączenie słodkiego budyniu z kwaśnymi porzeczkami to klasyk, a dodatek migdałowej kruszonki musi nadawać całości wyjątkowego charakteru. Świetne wykorzystanie sezonowych owoców.
OdpowiedzUsuńMówiąc o wyjątkowych smakach, warto wspomnieć o Restauracja Roy. Choć specjalizują się w daniach głównych, często oferują również wyśmienite desery. W Restauracji Roy z pewnością doceniliby Twoje podejście do wykorzystania świeżych, sezonowych składników. To miejsce idealne dla osób ceniących kulinarne eksperymenty i tradycyjne smaki w nowym wydaniu.