Kategorie

sobota, 25 października 2014

Naleśniki Po Meksykańsku

Smaczna, łatwa w przygotowaniu potrawa, 
do tego niedroga i sycąca. 
Połączenie naleśników z pikantną kuchnią meksykańską. 
Oczywiście przypraw można dodać mniej, 
jeśli Wasze kubki smakowe nie trawią ostrych smaków 





Skład;
- mleko 300 ml
- szczypta soli
- woda mineralna gazowana 300ml
- 1 jajko
- mąka zwykła ok 40 dag

Farsz;
- ser żółty 
- 1 puszka czerwonej fasoli (400 gram)
- 1 puszka kukurydzy (400 gram)
- 500 gram mięsa mielonego wieprzowego
- 2 duże cebule 
- 1 duży pomidor
- ketchup pikantny
- koncentrat pomidorowy 
- czerwona papryka słodka i ostra
- tabasco [opcjonalnie]
- sól, pieprz
- olej

Sos;
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany
- 3 ząbki czosnku
-  łyżka oleju
- szczypta cukru

Jajko ubić ze szczyptą soli , dodać mleko, wodę oraz mąkę.
Można dodać więcej mąki, gdyby ciasto okazało się za rzadkie.
Wylewać porcjami na patelnie i smażyć placki na niewielkiej ilości oleju.
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na małej ilości oliwy/oleju.
Następnie dodajemy mięso mielone.
Dusimy około 10 minut. 
Nastepnie dajemy kukurydzę i czerwoną fasolę oraz 
pokrojonego w drobna kostkę pomidora (ze skórką).
Na patelnię wlewamy 1/3 szklanki przegotowanej wody, 
15 łyżek ketchupu, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 
doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką  oraz tabasco.
Tych ostatnich składników ile dusza zapragnie ;]
Na usmażony naleśnik nakładamy plaster sera, oraz przygotowany farsz.
Zawijamy. Podajemy z sosem czosnkowym.
Czas przygotowania dania ok 30 minut.






1 komentarz: