Kategorie

czwartek, 11 grudnia 2014

Kruche Ciasteczka Orzechowe

Ciasteczka świąteczne kojarzą mi się z korzennymi smakami.
Moją ulubioną czynnością w kuchni jest ich wykrawanie.
Należy przygotować je wcześniej i trzymać w zamknięciu,
aby miały okazję zmięknąć.
Na moje oko 3 dni w zamknięciu powinno im wystarczyć.
Swoje zrobiłam wczoraj, a dziś dziele się z Wami przepisem
i niezwykle orzechowym smakiem:)




Skład:
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła/margaryny
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
- 1 tabliczka czekolady
- ok 40 połówek orzechów włoskich 

W misce zagnieść wszystkie składniki.
Wstawić do lodówki na ok 15 minut.
Rozwałkować na grybość ok 3 mm i wykrawać dowolne kształty.
Piec ok 12 minut w temp 180 stopni Celsjusza.
Czekolade rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka.
Nakładać łyżeczką na wystudzone ciasteczka.
Układać półowki orzechów na czekoladzie.
Odstawić do wystygnięcia czekolady.
Przechowywać w zamkniętym szczelnie pojemniku.
UWAGA; jeśli kruche ciasto podczas wałkowania
będzie pękać lub łamać się, należy dodac odrobinę mleka
i ponownie zagnieść a nastepnie rozwałkować. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz