Kategorie

czwartek, 14 sierpnia 2014

Tradycyjna Sałatka Jarzynowa

Nie wiem jak u Was, ale w moim domu
święta czy urodziny bez sałatki jarzynowej nie istnieją.
Przyrządzana rzadko, zawsze zmyka w mig.
Tak więc postanowiłam zrobić na jutro sałatkę
oraz upiec ciacho dla rodziny.
Nie dodaję groszku, ponieważ za nim nie przepadam.
Cebulę można zastąpić porem,
jednak wg mnie zabija on smak pozostałych warzyw.
Wersja z papryką bądź wędliną też kiedyś robiłam.
Najlepsza jest jednak ta tradycyjna




Skład:
- puszka kukurydzy konserwowej
- majonez
- musztarda
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 3 duże marchewki
- 4 duże ogórki konserwowe bądź kiszone
- 5 jaj
- 1 cebula
- sól
- pieprz

Na dnie dużego garnka ułożyć marchewki [ można przeciąć na pół gdyby okazały się za długie] a na nie ziemniaki oraz jajka, całość zalać wodą i posolić.Gotować do miękkości. Warzywa nie mogą się rozsypywać, najlepiej sprawdzaj co jakiś czas widelcem. Kiedy ziemniaki i marchew są zbite a jednocześnie na tyle miękkie, że swobodnie wbija się widelec, jest w sam raz. Odcedzić i zostawić do wystygnięcia.
Ostudzone ziemniaki, marchew i jajka obrać z łupin i pokroić w kostkę. Ogórki i cebulę również pokroić drobno w kostkę, odsączyć kukurydzę z puszki.Wszystkie składniki wymieszać w misce z majonezem i łyżeczką musztardy, posolić i popieprzyć do smaku.
Czas przygotowania z ostudzonymi warzywami ok 15-20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz