Kategorie

wtorek, 26 sierpnia 2014

Chłopski Garnek Winiary

Kiedyś często robiłam Chłopski Garnek,
jednak co za dużo to niezdrowo.
Przejadł się Nam.
Dziś powrócił do łask.
Smakował jakbym gotowała go poraz pierwszy.
Jeśli decydujecie się robić dania,
wspomagając się przyprawami z torebki,
zawsze kupujcie po 2 sztuki.
Jedno opoakowanie nie nadaje daniu
wyrazistego smaku.


Skład:
- 8 sztuk średnich ziemniaków
- pół główki białej kapsuty lub cała mała
- 1 papryka czerwona
- 4 pętka kiełbasy śląskiej
- olej lub margaryna



Zazwyczaj postepuje zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jednak jeśli dotyczy to surowych warzyw,
nigdy tym wskazówką nie ufam.
Nie wrzucam wszystkich surowych składników do garnka.
Najpierw szatkuje kapustę i gotuje ją,
aż będzie pół na pół miękka
następnie dodaje ziemniaki pokrojone w więsze kawałki.
W między czasie kroje w kostkę kiełbasę i paprykę.
Podsmażam chwilę na margarynie lub oleju.
Odcedzam nadmiar wody z garnka.
Do kapusty dorzucam kiełbasę wraz z papryką.
Całość zalewam mieszanką "Chłopski Garnek".
Dusić ok 20 minut, na wolnym ogniu,
mieszając od czasu do czasu.
Czas przygotowania dania to ok 35-40 minut.


8 komentarzy:

  1. witam:) masz pomysł na obiad z piersi kurczaka ( oprócz kotletów itp.)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odsyłam do jednego z pierwszych przepisów na potrawkę z piersi kurczaka z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi:)

      Usuń
    2. Kurczak z warzywami, lub marynowana pierś kurczaka, lub tarta z piersią i warzywami, wypróbuj koniecznie:)

      Usuń
    3. Dziękuję bardzo:)

      Usuń
  2. no z tym przepisem to akurat sie nie popisalas gotowy z paczuszki to kazdy potrafi... a reszta to spoko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie chodzi o to by się popsiać ale pokazać różne formy gotowania, to ,że przyprawy są z torebki nie znaczy ,że danie zrobiło się samo:)

      Usuń
  3. też uważam, że powinnaś zrobić taki przepis z naturalnych składników a nie z torebki bo to każdy potrafi. Lepszy zamiennik.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwierz nie każdy, nie wiem skąd ta fala krytyki, trzeba próbować różnych dań, a moje to nie tylko te popisowe ale i te robione na codzien , na szybko:) do nich też trzeba trochę serca włożyć, ale dziękuje za komentarz:)

      Usuń