Kategorie

sobota, 23 sierpnia 2014

Ciasto Drożdżowe Ze Śliwkami I Kruszonką

Wysokie, mięciutkie i pachnące.
Tak w kilku słowach mogę opisać ciasto drożdżowe.
Dobre przez kilka dni.
Z kawą lub ciepłym mlekiem.
Nie tak tuczące jak inne ciasta.
Warte grzechu i krótkiej pracy by stworzyć coś tak dobrego:)


Skład:

Ciasto:
- 150 ml letniej wody
- 310 ml letniego mleka
- 2 jaja
- 100 dag mąki
- 10 dag cukru 
- 10 dag masła/margaryny
- płaska łyżeczka soli
- 1 kostka drożdży 
- łyżka octu

Nadzienie:
- kilogram śliwek
- cukier

Kruszonka:
- 20 dag mąki
- 15 dag cukru
- 20 dag masła/margaryny
- olejek waniliowy


Owoce myjemy i pozbywamy się pestek.
Posypać cukrem , przesypać na cedzak,
aby sok puszczony przez owoce miał szansę ściec.

Składniki na kruszonkę miesimy ręką.
Do momentu aż zaczną się łączyć i powstaną grudki.
Gotowe odstawiamy na bok.

Mąkę z solą wymieszać w misce.
Zrobić rowek, pokruszyć do niego drożdże,
wsypać cukier i zalać połową mleka.
Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Następnie dodać resztę mleka, wodę, ocet,
cukier, jajka oraz roztopiony i wystudzony wcześniej tłuszcz.
Wyrobić.
Kiedy ciasto zacznie odklejać się od miski i ręki to znak ,ze jest gotowe.
Wyłożyć je na dużą blachę, palcami rozprowadzić po dnie.
Ułożyć na całej jego powierzchni owoce.
Posypać kruszonką.
Włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika.
Piec ok 40-50 min w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Gotowe i wystudzone posypać cukrem pudrem.
Czas przygotowania to ok 35 minut
UWAGA: im dłużej będziecie miesić 
ciasto drożdżowe i im więcej serca w to włożycie,
 tym lepsze wyjdzie:) 



2 komentarze: