Kategorie

sobota, 16 sierpnia 2014

Zupa Kluski Lane Wg Przepisu Mojej Mamy

Zazwyczaj w niedziele gotujemy rosół.
Co zrobić jeśli zostanie nam jego nadmiar?
W zasadzie można zgotować na nim każdą zupę.
Z własnego doświadczenia wiem ,że najczęściej jest to pomidorowa.
Jednak od jakiegoś czasu uciekam do przepisu mojej mamy na kluski lane.
Lekka  i smaczna.
Przepada za Nią mój syn.
Polecam i Wam.
Pachnąca pietruszką i koprem.
Podaję porcję dla ok 2 osób, jeśli chcielibyście więcej,
zwiększcie ilość jajek i mąki.




Skład:
- pietruszka
- koper/
- marchew
- bulion warzywny lub rosół
- pieprz
- sól
- magii do smaku
- 3 jaja
- 3 łyżki mąki zwykłej
- marchew

Do rosołu z poprzedniego dnia dolewamy wody, 
tak aby ilość zupy po zgotowaniu nas satysfakcjonowała.
Jeśli nie mamy rosołu możemy użyć kostek drobiowych lub warzywnych
Czekamy aż nasz rosół bądź bulion zagotuje się, wrzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę.
Następnie jajka wlewamy do głębokiej miski.
Dodajemy odrobinę soli i mąkę, roztrzepujemy widelcem.
Do gotującego się wywaru wlewamy powoli jaja wymieszane z mąką.
Mieszamy od czasu do czasu gotując ok 5 minut.
Kiedy zupa jest już gotowa doprawiamy ją pieprzem.
Posypujemy pokrojonym drobno koprem i natką pietruszki.
Czas przygotowania to ok 15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz