Kategorie

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Marynowana Pierś z Kurczaka

Pierś z kurczaka króluje w moim domu od zawsze.
Mięsko chude, pyszne, nadaje się do większości dań.
Stosuję różne przepisy i chętnie zamieniam  np. wieprzowinę na drób.
Co najważniejsze wychodzi równie smacznie.
Dziś pierś pieczona w naczyniu żaroodpornym.
Podaję ją z kaszą gryczaną w wersji light.
Mąż woli w wersji z ziemniakami,przyznaje jest jeszcze lepsze;)
Danie mogą bez obaw jeść mamy karmiące piersią.







Skład;
-  pierś z kurczaka podwójna
-  papryka słodka
-  papryka ostra
-  natka pietruszki
- czosnek
- rozmaryn
- pieprz czarny 
- oregano
- tymianek
- majeranek
- kasza gryczana
- buraki czerwone 
- cebula
- olej
- ocet

Pierś z kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej.
Do miski wkładamy nacięte w kilku miejscach mięso.
Polewamy oliwą i dodajemy; starty czosnek, paprykę słodką, paprykę ostrą, natkę pietruszki, starty czosnek, rozmaryn, pieprz czarny, oregano, tymianek, majeranek. 
Jeśli nie posiadamy wszystkich przypraw możemy kupić Przyprawę Do Mięs firmy Knorr [ ok 2zł ]. Wspaniale się sprawdza i mięsko świetnie smakuje. 



Przyprawy wcieramy w mięso wraz z oliwą i zostawiamy na noc w lodówce. 
Następnie wykładamy mięso do naczynia żaroodpornego i podlewamy do połowy wodą. 
Pieczemy ok godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza, 
przewracają od czasu do czasu na drugą sronę.
Ugotowane buraki zetrzeć na dużych oczkach. 
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, sól, pieprz, olej i odrobinkę octu, wymieszać.
Podawać z kaszą gryczaną bądź ziemniakami.
Czas przygotowania ok 60 minut



1 komentarz:

  1. taka pierś w połączeniu z gotowanymi buraczkami jest boska.

    OdpowiedzUsuń