Kategorie

niedziela, 31 sierpnia 2014

Gołąbki

Gołąbki z młodej kapusty to klasyk.
Szybko się robią i są w sam raz na obiad lub kolację.
Można podawać je z przysmażoną cebulką,
sosem pomidorowym lub grzybowym.
Szybkie i sycące.
Oczywiście z mięsem mielonym:)



Skład:
- duża główka kapusty
- 1 opakowanie białego ryżu
- 1 kg mięsa mielonego
- 2 duże cebule
- margaryna
- sól
- pieprz

Kapustę sparzyć.
Jeśli nie wiecie jak to zrobić już piszę:)
Obrać kapustę z pierwszych warstw liści [ tych brzydkich]
Wbić nóż lub szpikulec w główkę [ tam gdzie kaczan]
wsadzić do osolonego wrzątku i delikatnie naciąć u nasady,
kiedy liść sam zacznie odchodzić, wyciągamy kapustę,
odcinamy całkowicie.
Całą czynność powtarzamy póki 
nie sparzą nam się wszystkie duże liście nadające się do zawijania.
Ryż gotujemy, przesypujemy do miski,
dodajemy mięso mielone i usmażoną cebulkę.
Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem
Gotowy farsz nakładamy na środek liścia,
składamy boki, a następnie zawijamy
[ jak przy krokietach].
Na dnie garnka kładziemy  pozostałe liście kapusty,
ciasno obok siebie układamy gołąbki.
Podlewamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok 30 minut
Kiedy gołąbki będą już miękkie, odcedzamy nadmiar wody
Czas przygotowania dania ok 60 minut.
Pracochłonne, ale warto:)



2 komentarze:

  1. Lepsze sa gdy zrobimy ros pomidorowy lub pieczarkowy i w nim je dusimy zamiast wody

















    OdpowiedzUsuń
  2. Kto nie lubi gołąbków? Chyba nie ma takiej osoby. Fajnie, że można znaleźć różne przepisy na gołąbki i nie trzeba się zamykać tylko do jednego. Za pomocą takich serwisów jak https://mrchef.pl/misja nie tylko można znaleźć alternatywne przepisy, co otrzymać zdrowe produkty nie zawierające szkodliwych związków chemicznych, jakimi naszprycowane są praktycznie wszystkie produkty w dyskontach.

    OdpowiedzUsuń