Kategorie

piątek, 26 grudnia 2014

Ciasto Cytrynowe z Galaretką

Wiem wiem, pewnie macie dość już jedzenia.
Trwają święta i z pewnością nikt nie będzie teraz piekł.
Nie moglam się powstrzymac by nie opublikować
przepisu na te pyszne ciasto.
Nieco wilgotne z delikatnym kremem i galaretką
Jesli nie na święta to z pewnością z okazji
Nowego Roku jak bajbardziej możecie się o nie postarać:)




Skład:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 200 g margaryny lub masła
- 4 jajka
- skórka z otartej 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 galaretki cytrynowe

- 2 opakowania kremu waniliowego Dr.Oetker
- mleko

Masło rozpuścić na wolnym ogniu i wystudzić.
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka zmiksować z cukrem do białości.
Dodawać powoli nie przerwanie miksując mąke, 
margarynę, skórkę i sok z cytryny.
Białka ubić na sztyną pianę.
Delikatnie przełożyć do ciasta i wymieszać łyżką.
Foremkę średniej wielkości wyłożyć papierem 
do pieczenia a następnie przelać do niej ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Czas pieczenia 35-40 minut.
Ostudzone ciasto delikatnie docisnąc palcami 
tak aby stworzyło ubity spód.
Nałożyć przygotowany wg instrukcji krem.
Uprzednio zrobioną galaretkę 
przelać na masę i wstawić do lodówki.
UWAGA:aby galaretka miała intensywniejszy smak
i szybciej stężała rozróbcie 3 opakowania
 w proporcji na 2 opakowania.

W oryginalnym przepisie krem waniliowy robię sama.
Jednak tym razem smietana nie chciała mi się ubić i 
niestety masa nie wyszła.
Miałam pod ręką gotową w proszku.
Od teraz moje ciasto będzie przyrządzane własnie w taki sposób.

Smacznych i Wesołych Świąt !:) 

3 komentarze:


  1. Super przepis, postaram się go wypróbować jutro w swojej kuchni ;) A widziałaś kiedyś takie foremki do ciasta w kształcie choinki ? Link

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie, szukałam w MAKRO, ale były tylko takie metalowe o różnej wielkości do wykrawania pierników :) PS. daj znać jak się udało :)

      Usuń
  2. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń