Kategorie

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Wilgotne Ciasto Czekoladowe

Ciasto czekoladowe w okresie jesienno zimowym
to cudowny i wart grzechu sposób na handrę.
Nadchodzące święta stanowią świetny pretekst aby je upiec.
Wilgotne i mocno czekoladowe.
W połączeniu z ulubioną kawą lub szklanką mleka
tworzą niebanalną kompozycję :)



Skład:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 łyżek kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 banany
- 1 jajko
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju 
- 1 łyżeczka olejku waniliowego

- tabliczka gorzkiej czekolady
- tabliczka mlecznej czekolady
- 10 łyżek mleka
- orzechy do posypania

Zmiksować banany.
Do bananów dodać wszystkie płynne składniki.
W misce połączyć suche składniki.
Połączyc wszystko i wymieszać łyżką.
Do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki przełożyć ciasto.
Piec ok 40-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Wystudzone ciasto polać rozpuszczoną w kompieli wodnej czekoladą.
Posypać orzechami i odstawić do wystygnięcia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz