Kategorie

niedziela, 28 grudnia 2014

Ciasto Naleśnikowe

Ciasto naleśnikowe to wspaniała baza
do wielu znanych nam dań,
Smacznie na słono i słodko.
Można robić je z jajkami bądź nie.
Z mlekiem bądź bez mleka.
Ja przedstawiam tradycyjny, domowy przepis
na ciasto, które w mojej rodzinie gości od zawsze



Skład:
- 2 lub 3 jajka [ jeśli nie macie tyle może byc 1 szt]
- pół litra mleka
- pół litra wody gazowanej
- ok 500 g mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta cukru 

Jajka zmiksować z cukrem i solą, następnie na zmianę
dodawać mąkę wodę i mleko.
Miksować do uzyskania płynnej niezbyt gęstej konsystencji.
Smażyć na patelni teflonowej z niewielką ilością oleju.
UWAGA: piękny żółty kolor zależy od ilości dodanych jajek, 
dodanie wody gazwanej sprawi ,że naleśniki będa bardzo miękkie i puszyste.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz