Kategorie

piątek, 29 sierpnia 2014

Gulasz z Piersi Kurczaka

Dziś u mnie króluje pierś drobiowa.
Oczywiście w towarzystwie warzyw;)
Kiedyś uważałam to za moje popisowe danie.
Jeśli lubicie nutkę pikanterii,
jest idealne dla Was:)



Skład:
- makaron
- 3 marchewki
- 8 pieczarek
- 1 duża papryka
- 1 duża cebula
- 2 piersi pojedyncze lub 1 podwójna
- olej
- papryka słodka
- papryka ostra
- papryka chilli
- koncentrat pomidorowy
- czosnek
- majeranek
- liść laurowy
- kminek
- pieprz biały
- pieprz cayenne
- sok z cytryny
- ziele angielskie
- pietruszka

Mięso pokroić w kostkę,
podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Dorzucić do niego marchew i pieczarki
pokrojone w plasterki.
Cebulę i paprykę pokrojona w kostkę dodać do reszty.
Posolić i dusić na wolnym ogniu,
podlać kubkiem wody.
Dodać tak na oko łyżeczkę papryki słodkiej
oraz ostrej, niewielką ilość chilli oraz kminku.
Następnie dodać większą ilość majeranku
i 3/4 przecieru pomidorowego.
3 szt liści laurowych, pieprz biały i cayenne
oraz ziele angielskie tak na oko.
Posypać niewielką ilością natki pietruszki.
Zetrzeć jeden ząbek czosnku.
Skropić niewielką ilością cytryny.
Dusić ok 20 minut na wolnym ogniu.



Jeśli nie chcecie kupować wyżej wymienionych przypraw.
Lub boicie się,że nie skomponujecie ich
odpowiednio smacznie.
Możecie skorzystać z gotowej mieszanki.
Próbowałam jej do tego dania, i wyszło niemal identyczne.
Więc jeśli chcecie zaoszczędzić sobie czasu,
możecie śmiało skorzystać [ kupcie 2 opakowania] :)
Jednak gdybyście zdecydowali się sami przyprawić,
to radzę nie żałować wszystkich przypraw prócz chilli i kminku.
Czas przygotowania dania to ok 35 minut



2 komentarze: