Kategorie

niedziela, 10 sierpnia 2014

Calzone

Goście w domu, dodatkowo głodni.
Jak zrobić coś szybkiego i sycącego?
Przedstawiam propozycję idealną na obiad lub kolację. 
Calzone to rodzaj pieroga z ciasta drożdżowego, 
Ja używam przepisu Magdy Gessler na ciasto do pizzy i sprawdza się genialnie.
Dodatkowym plusem tego dania jest to, 
że możecie Calzone nafaszerować czym Wam się podoba. 
Mięso mielone, pierś z kurczaka, czy tak jak w moim przypadku 
pokrojona w plasterki Polędwica Sopocka.
A to wszystko z dodatkiem sosu czosnkowego:)



Skład;

Ciasto;
- mąka zwykła 350 gram
- drożdże 5 gram
- cukier 1,5 łyżeczki
- sól 1,5 łyżeczki
- ciepła woda 250 ml
- olej 2 łyżeczki

Farsz:
- cebula
- ser żółty
- Polędwica Sopocka
- papryka czerwona
- ketchup

Sos czosnkowy;
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany
- 3 ząbki czosnku
-  łyżka oleju
- szczypta cukru

'' Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10 minut. 
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i wlać drożdże. 
Wyrabiać 5-10 minut na blacie lub stolnicy oprószonej mąką, 
aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. 
Odstawić na 10 minut. 
Ponownie włożyć ciasto do miski i wyrobić z oliwą. ''
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na 2 placki. 
Każdy z nich posmarować ketchupem, ułożyć dowolną ilość wędliny,
pokrojonej papryki oraz cebuli i sera. 
Złożyć na pół i skleić ze sobą brzegi.
Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza ok 20 minut.
Podawać z sosem czosnkowym.

8 komentarzy:

  1. wygląda pysznie:) z porcji, którą podałaś na ile osób wyjdzie jedzonka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy jak dużo ktoś potrafi zjeść, ja przygotowuję z jednej porcji 2 duże Calzone, po jednym dla jednej osoby:) pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Moim smakuje to bardziej...
    Składniki
    Ciasto:
    40 dkg mąki
    1 łyżka cukru
    ok.6 dkg. Masła
    200 ml mleka
    3 dkg drożdży,
    3 łyżki oliwy,
    ok.1 łyżeczka płaska soli,
    1 żółtko ,

    nadzienie :
    2 pomidory
    8 plasterków /grubszych / szynki
    4 duże pieczarki
    1 cebula
    1-2 ząbki czosnku
    1-2 łyżki koncentratu pomid.
    Oliwki 8 szt./pokrojone w plastry/
    bazylia do smaku
    15 dkg.mozzarelli
    15 dkg.sera morskiego
    olej do smażenia
    Mąkę przesiać ,wymieszać z solą i cukrem.masło miękkie dodać do mąki .w ciepłym mleku rozpuścic
    drożdże z łyżką mąki i z oliwą dodać do mąki z masłem ;dodać żółtko
    ciasto dokładnie wyrobić i odstawić na 20 min. Do wyrośnięcia.
    Cebulę pokroić w kostkę ,posolić i popieprzyć , przesmażyć na maśle .pieczarki pokroić w grubsze plastry ,zalać wrzątkiem na 2 min. Posolic i dodać odrobinę soku z cytryny.odcedzić.do cebuli dodać pieczarki,pokrojoną w kostkę szynkę ,pomidory,koncentrat -podgrzac do zagotowania ;oliwki,bazylię.doprawić do smaku .przestudzić .ser pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia .
    Z ciasta wykroić 3 szęści .rozwałkować każdą na kształt koła.nałożyć farsz.złożyć na pół,formując duzy pieróg.dobrze zlepic brzegi ,posmarować oliwą i piec ok.20-25 min. W 200 c .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuje za przepis. Postaram się wykorzystać i zaprezentować efekty na blogu:) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Czy są one również dobre na zimno jako przekąska? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, nam smakowały nawet następnego dnia, maczane w sosie czosnkowym:) pozdrawiam

      Usuń
  4. uwielbiam Twoje przepisy, już kilka z nich wypróbowałam i wszystkie wyszły smacznie;] mam prośbę, jesli masz mozliwosc dodania przepisu na jakies szybkie przekaski na wieczór ze znajomymi to byłabym wdzięczna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W najbliższym czasie postaram się coś umieścić.
      Polecam się na przyszłość, mam nadzieję, że wszystko będzie tak smakowało jak do tej pory.Jest mi bardzo miło:)

      Usuń