Kategorie

niedziela, 17 sierpnia 2014

Pierogi Ruskie

Pierogi, ach te pierogi, kto ich nie lubi.
Można wypełnić je wszystkim.
Owocami, mięsem, warzywami.
W każdej postaci dobre.
Najlepsze są wg mnie te Ruskie.
Doskonałe nawet kolejnego dnia po odsmażeniu.
Ze śmietaną lub cebulką,
A najczęściej jednym i drugim.



Skład:
- 1 opakowanie twarogu pół tłustego
- śmietana
- 2 duże cebule
- 1-1,5 kg ziemniaków
- margaryna
- 1 kg mąki zwykłej
- 0,5 l wody
- sól
- pieprz 

Ziemniaki obrać, posolić i zgotować. 
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na wolnym ogniu.
Mąkę wysypać na stolnice, zrobić łyżką gniazdko.
Posolić i wlewać wodę mieszając łyżką.
Kiedy mąka dostatecznie połączy się z wodą 
można zacząć wyrabiać ciasto ręcznie.
Kiedy uformuje się z niego jednolita kula, 
podzielmy ją na pół i rozwałkujmy na grubość ok 2 mm,
W trakcie wałkowania obsypujemy każdą ze stron naszego ciasta mąką,
aby nie przyklejało się do stolnicy.
Szklanką wykrajmy placuszki na nadzienie.
Ugotowane ziemniaki potłuc wraz z twarogiem.
Dodać cebulkę, pieprz i dosolić, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Placuszki delikatnie rozciągnąć palcami, 
nałożyć farsz i skleić ze sobą brzegi. 
Do gotującego się, osolonego wrzątku wrzucać po kilka pierogów.
Jeśli boicie się,że będą w środku surowe 
wystarczy zastosować złotą metodę mojej prababci.
Kiedy pierogi raz zakipią, wlać do nich kubek zimnej wody.
Gdy woda z pierogami zagotuje się po raz kolejny, 
można wybierać wrzucając do miski z zimną woda, aby się zahartowały.
Odcedzić, polać cebulką.Podawać ze śmietaną
Z podanej porcji wychodzi ok 100 sztuk średniej wielkości.
Czas przygotowania ok 60-80 minut.


UWAGA; gdyby podczas sklejania brzegów, bokiem wyszedł farsz i ciasto nie chciało się ze sobą połączyć, wystarczy oprószyć palce mąką i ponownie skleić brzegi, w ten sposób unikniemy dziury podczas gotowania.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz