Kategorie

czwartek, 12 lutego 2015

Pączki z Marmoladą

Tłusty czwartek już dziś!
Nie mogło mnie z Wami zabraknąć :)
Wszyscy, którzy jeszcze nie jedli
Mają okazję zrobić je samemu :)
Smacznego <3



Skład:
- 150 ml letniej wody
- 310 ml letniego mleka
- 2 jaja
- 1 kg mąki
- 20 dag cukru
- 10 dag rozpuszczonej margaryny
- łyżeczka soli
- kostka drożdży
- 1 łyżka octu
- olej
- marmolada

Mąkę z solą wymieszać.
Zrobić rowek, pokruszyć drożdże,
wsypać cukier i zalać połową letniego mleka.
Odstawić na 15 minut.
Po wyrośnięciu dodać resztę mleka, wodę, ocet
oraz cukier, jaja i tłuszcz.
Wyrobić.
Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto rozwałkować wykrawać kółka
i nadziewać marmoladą.
Smażyć na rozgrzanym oleju.
Gotowe ostudzone pączki posypać cukrem pudrem.
Czas przygotowania ok 60 minut

1 komentarz: