Kategorie

czwartek, 12 lutego 2015

Amerykańskie Pączki - Pieczone

Alternatywna wersja dla ciężkich
i tłustych pączków smażonych na oleju.
Równie pyszne !
Oblepione cukrem i cynamonem:)
W tym roku rządzą u mnie w domu.
Nawet osoba na diecie może się skusić 



Skład:
- 1 i 1/3 szkl mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2/3 szkl cukru
- 2 jajka
- 5 szklanek mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli

Do posmarowania
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1,5 szkl drobnego cukru
- 1 łyżka cynamonu

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku
z cukrem i 5 łyżkami mąki.
Zostawić do wyrośnięcia ok 15 minut.
Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki.
Zagnieść ciasto.
Uwaga! Będzie się ono bardzo kleiło do rąk.
Starajcie się nie podsypywać za bardzo mąką.
Ponieważ może stracić swoje właściwości.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Rozwałkować na ok 1 cm grubości.
Wykrawać szklanką kółka, 
a kieliszkiem mniejsze dziurki.
Następnie układać na papierze do pieczenia.
Przykryć ściereczką.
Odstawić na ok 40 minut do wyrośnięcia.


Piec w temp 180 stopni ok 8 minut.
Upieczone odstawić na ok 2 minuty.
Następnie smarować pędzelkiem z roztopionym masłem.
Maczać w cukrze wymieszanym z cynamonem.
Czas przygotowania ok 2 godziny
Z podanej porcji wychodzi ok 25 sztuk





3 komentarze: