Kategorie

niedziela, 21 czerwca 2015

Ciasto Leśny Mech

W końcu się do niego dobrałam !:)
Od dobrych kilku tygodni chodziło
mi po głowie zrobienie tego ciasta.
Efektowna barwa przykuwa uwagę :)
Kto by pomyślał, że wszystkiemu
winien jest Pan Szpinak :)


Skład: 

Ciasto:
- 450 g rozdrobnionego szpinaku
- 3 jaja
- 1,5 szkl cukru
- 1,5 szkl oleju 
- 1,5 szkl mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia 

Masa:
- 500 ml kremówki
- 1 galaretka cytrynowa 
- 2 łyżeczki cukru pudru
- granat lub malina do posypania 
[ zapomniałam kupić :) ]

Przygotowujemy galaretkę i odstawiamy
do stężenia w chłodne miejsce.
Powinna być taka pół na pół, 
w momencie dodawania do ciasta.
Rozmrażamy szpinak i odciskamy z wody.
Jaja ucieramy z cukrem.
Następnie dodajemy na zmianę olej oraz
mąkę wymieszaną z proszkiem.
Na koniec mieszamy ze szpinakiem.
Przekładamy do blaszki,
wyłożonej uprzednio papierem.
Pieczemy w temp. 170 stopni ok 45-50 min.
Odstawiamy na kratce do wystygnięcia.
Kiedy ciasto jest już chłodne zabieramy się za masę.
Ubijamy kremówkę z cukrem.
Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy.
Wierzchnią warstwę ciasta zbieramy łyżką.
Przekładamy gotową masę, 
posypujemy pokruszoną górą ciasta.
W oryginalnej wersji ciasto 
posypane jest granatem lub malinami :) 



3 komentarze:

  1. Faktycznie wygląda mechowato :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chciałbym Wam polecić caterin dietetyczny https://www.lightbox.pl/catering-dietetyczny-lodz . Od kilku miesiecy korzystam z ich usług i jestem bardzo zadowolony, dlatego polecam ich zainteresowanym .

    OdpowiedzUsuń