Kategorie

czwartek, 28 maja 2015

Ciasto z Truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni :)
Dodaje te owoce niemal do wszystkich
deserów i koktajli jeśli są pod ręką :)
Dziś puszyste ciasto z truskawkami.
Idealne :)



Skład: 
Ciasto:
- 200 g miękkiego masła/margaryny
- 160 g cukru 
- 1 opakowanie cukru waniliowego 
- 4 duże jaja
- 250 g mąki 
- 2 płaskie łyżeczki proszku 
Nadzienie:
- ok 1 kg owoców
- 1 łyżka mąki pszennej do posypania owoców
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła / margaryny
- 70 g cukru

Składniki na kruszonkę wymieszać i zagnieść kruszonkę.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Ucierać ok 5 min na najwyższych obrotach.
Następnie powoli dodawać po jednym jajku.
Na koniec dodać partiami mąkę.
Przełożyć do średniej blaszki wyłożonej papierem.
Owoce posypać mąką i rozłożyć równomiernie.
Oprószyć kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp 180 stopni Celsjusza ok 60 min.



4 komentarze:

  1. Super przepis :) Większość osób w przepisach podaje ilości w gramach tak jak Pani :) Ale zdarzają sie przepisy dla takich poczatkujących kucharzy, gdzie pisze np. pół szklanki mąki... Wtedy jest łatwiej. Chociaż wiem, ze każdy moze mieć różnej pojemności szklanki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proponuje zainwestować w elektroniczną wagę kuchenną, super sprawa :) Wcześniej też korzystałam z przepisów ''na szklanki'' lub z internetowych przeliczników gramów na łyżki itd :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciacho wygląda mega smakowicie! Z pewnością wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne inspiracje i ciekawie prowadzony blog tak trzymac ! :)

    OdpowiedzUsuń