Dodaje te owoce niemal do wszystkich
deserów i koktajli jeśli są pod ręką :)
Dziś puszyste ciasto z truskawkami.
Idealne :)
Skład:
Ciasto:
- 200 g miękkiego masła/margaryny
- 160 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 duże jaja
- 250 g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku
Nadzienie:
- ok 1 kg owoców
- 1 łyżka mąki pszennej do posypania owoców
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła / margaryny
- 70 g cukru
Składniki na kruszonkę wymieszać i zagnieść kruszonkę.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Ucierać ok 5 min na najwyższych obrotach.
Następnie powoli dodawać po jednym jajku.
Na koniec dodać partiami mąkę.
Przełożyć do średniej blaszki wyłożonej papierem.
Owoce posypać mąką i rozłożyć równomiernie.
Oprószyć kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp 180 stopni Celsjusza ok 60 min.