Wczoraj zerwałam czerwone porzeczki
Część z nich przeznaczona została na kompot
Część zamrożona
Z pozostałych powstały One :)
Obłędne drożdżówki.
Słodki smak przełamany kwaśnym.
A wszystko w towarzystwie migdałowej kruszonki :)
Skład:
Ciasto:
- 700 g mąki pszennej
- 21 g suchych drożdży lub 42 g świeżych
- 2 łyżki miodu
- 2 jaja
- 250 ml mleka
- szczypta soli
- 75 g miękkiej margaryny
Skład:
Ciasto:
- 700 g mąki pszennej
- 21 g suchych drożdży lub 42 g świeżych
- 2 łyżki miodu
- 2 jaja
- 250 ml mleka
- szczypta soli
- 75 g miękkiej margaryny
Nadzienie:
- budyń śmietankowy
- porzeczki
Kruszonka:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g miękkiej margaryny
- olejek migdałowy
Mleko miód i jaja wymieszać
Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami
[ ze świeżymi wcześniej zrobić zaczyn ]
miękką margarynę oraz sól
Wyrobić gładkie ciasto
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
W międzyczasie ugotować gęsty budyń, ostudzić
Kiedy ciasto podwoi objętość formować bułeczki
Używając szklanki zrobić mocne wgłębienie
Nałożyć budyń a następnie owoce
Posypać kruszonką
Piec ok 20 min w temp 180 stopni Celsjusza