Kategorie

wtorek, 30 czerwca 2015

Drożdżówki z Budyniem i Czerwoną Porzeczką

Sezon na czerwone owoce trwa
Wczoraj zerwałam czerwone porzeczki
Część z nich przeznaczona została na kompot
Część zamrożona
Z pozostałych powstały One :)
Obłędne drożdżówki. 
Słodki smak przełamany kwaśnym.
A wszystko w towarzystwie migdałowej kruszonki :)





Skład:

Ciasto:
- 700 g mąki pszennej
- 21 g suchych drożdży lub 42 g świeżych
- 2 łyżki miodu
- 2 jaja
- 250 ml mleka
- szczypta soli
- 75 g miękkiej margaryny

Nadzienie:
- budyń śmietankowy
- porzeczki

Kruszonka:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g miękkiej margaryny
- olejek migdałowy






Mleko miód i jaja wymieszać
Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami
[ ze świeżymi wcześniej zrobić zaczyn ]
miękką margarynę oraz sól
Wyrobić gładkie ciasto
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
W międzyczasie ugotować gęsty budyń, ostudzić
Kiedy ciasto podwoi objętość formować bułeczki
Używając szklanki zrobić mocne wgłębienie
Nałożyć budyń a następnie owoce
Posypać kruszonką
Piec ok 20 min w temp 180 stopni Celsjusza










12 komentarzy:

  1. jadłabym <3


    albo nie... pochłaniałabym tonami. uwielbiam drożdżówki domowej roboty. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo jak miło to czytać :D Robić i jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie! Ja ostatnio znalazłam fajny przepis na ciasto z porzeczkami bez cukru, bardzo fajny http://www.info.stewiarnia.pl/news/30/31/Ciasto-z-czerwona-porzeczka/

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuje, chętnie skorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne drożdżóweczki! już tutaj czuję, jak pachną *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis! Z pewnością zrobię takie moim domownikom :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki za fajny przepis :) Już nie mogę się doczekać, kiedy będę miała okazje je upiec.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mi ten przepis tez bardzo się przyda. Szkoda tylko że trzeba tak dużo kupić.

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawe propozycje myśle ze bede odwiedzał częsciej!

    OdpowiedzUsuń
  10. Akurat brakowało mi przepisy na pyszne drożdżówki i na pewno z chęcią wyróbuję ten przepis :) A po sobie zostawiam przepis na paprykowy chutney - https://najlepszewkuchni.pl/przepis/chutney-z-papryki-3835.html, który ostatnio podbił moją kuchnię :) Mam nadzieję, że Wam też trafi w gust :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj szkoda, że nie da się jeść ze zdjęć ;)

    OdpowiedzUsuń