jednak Ja tego roku zrobiłam je po raz pierwszy.
I na pewno nie ostatni:)
Aromatyczne i jedyne w swoim rodzaju.
Kruche i doskonałe do zjedzenia już drugiego dnia.
Przygotowanie jest banalnie proste, a zdobienie
nadaje wyjątkow świątecznego charakteru:)
Skład:
- 200 g zimnego masła/margaryny
- 90 g cukru pudru
- 230 g maki pszennej
- 2 lub 3 łyżki cynamonu
- szczypta soli
- 40 g mąki ziemniaczanej
- tabliczka czekolady mlecznej
- posypka
- 2 łyżki mleka
Ciasto zagnieść i włozyć do lodówki na 15 minut.
Rozwałkowac na grubość ok 4 mm i wykrawać dowolne kształy.
Układac na blaszcze wyłozonej papierem do pieczenia.
Piec w temp 180 stopni ok 10 minut [ az sie zarumienią ]
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z mlekiem.
Zdobic pędzelkiem lub zanurzając w czekoladzie.
Na koniec posypać maczkiem
a nie ma w nich proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńNie dodajemy do tych kruchych ciasteczek proszku do pieczenia:)
Usuń