Jak zrobić coś szybkiego i sycącego?
Przedstawiam propozycję idealną na obiad lub kolację.
Calzone to rodzaj pieroga z ciasta drożdżowego,
Ja używam przepisu Magdy Gessler na ciasto do pizzy i sprawdza się genialnie.
Dodatkowym plusem tego dania jest to,
że możecie Calzone nafaszerować czym Wam się podoba.
Mięso mielone, pierś z kurczaka, czy tak jak w moim przypadku
pokrojona w plasterki Polędwica Sopocka.
A to wszystko z dodatkiem sosu czosnkowego:)
Skład;
Ciasto;
- mąka zwykła 350 gram
- drożdże 5 gram
- cukier 1,5 łyżeczki
- sól 1,5 łyżeczki
- ciepła woda 250 ml
- olej 2 łyżeczki
Farsz:
- cebula
- ser żółty
- Polędwica Sopocka
- papryka czerwona
- ketchup
Sos czosnkowy;
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany
- 3 ząbki czosnku
- łyżka oleju
- szczypta cukru
'' Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10 minut.
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i wlać drożdże.
Wyrabiać 5-10 minut na blacie lub stolnicy oprószonej mąką,
aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne.
Odstawić na 10 minut.
Ponownie włożyć ciasto do miski i wyrobić z oliwą. ''
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na 2 placki.
Każdy z nich posmarować ketchupem, ułożyć dowolną ilość wędliny,
pokrojonej papryki oraz cebuli i sera.
Złożyć na pół i skleić ze sobą brzegi.
Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza ok 20 minut.
Podawać z sosem czosnkowym.
wygląda pysznie:) z porcji, którą podałaś na ile osób wyjdzie jedzonka?
OdpowiedzUsuńZależy jak dużo ktoś potrafi zjeść, ja przygotowuję z jednej porcji 2 duże Calzone, po jednym dla jednej osoby:) pozdrawiam:)
UsuńMoim smakuje to bardziej...
OdpowiedzUsuńSkładniki
Ciasto:
40 dkg mąki
1 łyżka cukru
ok.6 dkg. Masła
200 ml mleka
3 dkg drożdży,
3 łyżki oliwy,
ok.1 łyżeczka płaska soli,
1 żółtko ,
nadzienie :
2 pomidory
8 plasterków /grubszych / szynki
4 duże pieczarki
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1-2 łyżki koncentratu pomid.
Oliwki 8 szt./pokrojone w plastry/
bazylia do smaku
15 dkg.mozzarelli
15 dkg.sera morskiego
olej do smażenia
Mąkę przesiać ,wymieszać z solą i cukrem.masło miękkie dodać do mąki .w ciepłym mleku rozpuścic
drożdże z łyżką mąki i z oliwą dodać do mąki z masłem ;dodać żółtko
ciasto dokładnie wyrobić i odstawić na 20 min. Do wyrośnięcia.
Cebulę pokroić w kostkę ,posolić i popieprzyć , przesmażyć na maśle .pieczarki pokroić w grubsze plastry ,zalać wrzątkiem na 2 min. Posolic i dodać odrobinę soku z cytryny.odcedzić.do cebuli dodać pieczarki,pokrojoną w kostkę szynkę ,pomidory,koncentrat -podgrzac do zagotowania ;oliwki,bazylię.doprawić do smaku .przestudzić .ser pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia .
Z ciasta wykroić 3 szęści .rozwałkować każdą na kształt koła.nałożyć farsz.złożyć na pół,formując duzy pieróg.dobrze zlepic brzegi ,posmarować oliwą i piec ok.20-25 min. W 200 c .
Serdecznie dziękuje za przepis. Postaram się wykorzystać i zaprezentować efekty na blogu:) Pozdrawiam
UsuńCzy są one również dobre na zimno jako przekąska? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, nam smakowały nawet następnego dnia, maczane w sosie czosnkowym:) pozdrawiam
Usuńuwielbiam Twoje przepisy, już kilka z nich wypróbowałam i wszystkie wyszły smacznie;] mam prośbę, jesli masz mozliwosc dodania przepisu na jakies szybkie przekaski na wieczór ze znajomymi to byłabym wdzięczna:)
OdpowiedzUsuńW najbliższym czasie postaram się coś umieścić.
UsuńPolecam się na przyszłość, mam nadzieję, że wszystko będzie tak smakowało jak do tej pory.Jest mi bardzo miło:)