Sezonowa.
Bo przecież czas robienia słoików jeszcze trwa.
Korzystając ze świeżo ukiszonych ogórków,
zrobiłam zupę.
Jeśli nie macie zapasów ogórków kiszonych,
możecie kupić w sklepie te w woreczku.
Skład:
- słoik ogórków kiszonych
- margaryna
- 2 duże marchewki
- 8 większych ziemniaków
- śmietana
- bulion warzywny lub drobiowy
- pieprz
- sól
Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach.
Wrzucić do rondla z kawałkiem margaryny.
Dusić na wolnym ogniu ok 10 min.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać 2 kostki bulionu.
Zetrzeć na tarce o dużych oczkach wszystkie ogórki.
Wcześniej przygotowaną marchew i starte ogórki
wrzucić do garnka z wodą i ziemniakami.
Gotować do miękkości.
Na koniec doprawić pieprzem i magii.
Dodać 2-3 łyżki śmietany.
UWAGA: nie wylewajcie wody po ogórkach.
Gdyby zupa okazała się za mało kwaśna,
możecie ją dolać do gotującej się zupy.
Poprawi to smak i wyrazistość.
Czas przygotowania dania ok 30-40 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz