Kategorie

piątek, 22 sierpnia 2014

Zupa Ogórkowa

Kwaskowata.
Sezonowa.
Bo przecież czas robienia słoików jeszcze trwa.
Korzystając ze świeżo ukiszonych ogórków,
zrobiłam zupę.
Jeśli nie macie zapasów ogórków kiszonych,
możecie kupić w sklepie te w woreczku.



Skład:
- słoik ogórków kiszonych
- margaryna
- 2 duże marchewki
- 8 większych ziemniaków
- śmietana
- bulion warzywny lub drobiowy
- pieprz
- sól 

Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach.
Wrzucić do rondla z kawałkiem margaryny.
Dusić na wolnym ogniu ok 10 min.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać 2 kostki bulionu.
Zetrzeć na tarce o dużych oczkach wszystkie ogórki.
Wcześniej przygotowaną marchew i starte ogórki 
wrzucić do garnka z wodą i ziemniakami.
Gotować do miękkości.
Na koniec doprawić pieprzem i magii.
Dodać 2-3 łyżki śmietany.
UWAGA: nie wylewajcie wody po ogórkach.
Gdyby zupa okazała się za mało kwaśna,
możecie ją dolać do gotującej się zupy.
Poprawi to smak i wyrazistość.
Czas przygotowania dania ok 30-40 minut



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz