Kategorie

piątek, 8 sierpnia 2014

Kurczak z warzywami

Ostatnio moim priorytetem jest lekkie odżywianie, więc wszystko co przygotowuję ma jeden cel-ma być zdrowo i smacznie.Tak więc było i wczoraj kiedy to postanowiłam zrobić coś na szybko z tego co miałam w lodówce.Jest więc mięcho i warzywa oraz niedoceniana przez wielu kasza gryczana :)


Skład:
- pierś drobiowa podwójna 
-  3 młode marchewki
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- natka pietruszki 
- kasza gryczana z warzywami
- 1 bulion warzywny 
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego

Pierś kroimy w paseczki, marchew w talarki a paprykę i cebulę w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do  naczynia żaroodpornego, kruszymy kostkę bulionu warzywnego i zalewamy do połowy wodą, posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki i mieszamy.Wkładamy do piekarnika na 250 stopni i tak trzymamy ok pół godziny, pod koniec gdy woda nieco wyparuje, warzywa i mięso staną się miękkie dodajemy przecier pomidorowy, tak pieczemy jeszcze ok 15 minut.Gdyby sosu, który powstanie po dodaniu przecieru było mało, dolejcie trochę wody a po chwili ponownie zgęstnieje.Kostka bulionu jest na tyle słona,że danie nawet po podlaniu wodą nie straci na smaku.
Jeśli nie przepadacie za kaszą gryczaną możecie zjeść w wersji z ryżem.
POLECAM ; Aby przełamać smak kurczaka, danie podaję z ogórkiem kiszonym lub kwaśną sałatką z ogórków - przepis podam już niedługo :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz