serdecznie polecam.
Ja robię je godzinę wcześniej przed smażeniem,
aby mięso fajnie się przegryzło.
Przepraszam za mało regularnych wpisów,
ale to przyczyny czysto techniczne.
Postaram się nadrobić :)
Skład:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 bułka kajzerka [ może być z dnia poprzedniego]
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe cebule
- 20 ml wody
- mleko
- masło
- olej
- jajko
- bułka tarta
- pieprz
- sól
Bułkę moczymy w mleku.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle.
Mięso przekładamy do miski.
Dodajemy do niego rozmoczoną bułkę, jajko,
czosnek, cebulę oraz wodę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Formujemy dowolnej wielkości kotlety.
Obtaczamy w bułce tartej i smażymy.
Gotowe podajemy z ziemniakami i mizerią:)
Wypróbuję, bo słyszałam, że jej przepis jest godny polecenia:)
OdpowiedzUsuńU nos na Śląsku takie karminadle babki już robioły jak P. Magda jeszcze niy wiedziała jak się nazywo. A teraz wszysko nojlepsze jedzynie, to Gessler przepis wymyśloła. Dejcie pokoj bo to się już niy do czytać
OdpowiedzUsuńDokładnie!
UsuńMasz rację, ja ten przepis mam od babci, ktora juz nie zyje. MAGDA Gesler miala wtedy kilka lat. Jaki to przepis Pani Gesler?
OdpowiedzUsuńa tak w ogóle to co w tych kotletach jest szczególnego? Najzwyklejsze kotlety pod słońcem. Szczerze mówiąc dziwią mnie wpisy w stylu,"przepis godny polecenia". Taki wpis może chyba umieścić osoba która jest zupełnie początkującą w kuchni.
OdpowiedzUsuńLudzie teraz mało gotują, mniej niż kiedys, myślę że wcale nie robią tego dobrze, nie robią normalnie, prosto tylko dodają nie wiadomo co do potraw niby jakieś ulepazacze. Zapominają o tym że jakprosciej jest najlepiej i dlatego takie zachwyty nad zwykłymi mielonym. Tak mi się wydaje.
OdpowiedzUsuńMacie rację kochane Panie, ale dla każdego jest priorytet swojej mamci, a Zwłaszcza Śp.Pani Magda podaje przepis, ale kto chce to robi lub nie,ale Panie ze Śląska są Super, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń