Pasują jako danie główne jak i dodatek do obiadu.
Kupiłam wczoraj blaszkę do tarty.
Postanowiłam nie czekać ani dnia dłużej i z niej skorzystać.
Tak naprawdę można użyć ulubionych składników np pieczarek itp.
Danie podałam z sosem czosnkowym i wyszło w sam raz!
Kolejna propozycja również dla kobiet karmiących piersią
Skład;
Ciasto ;
- 250 g mąki
- 125 g masła lub margaryny
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
Farsz ;
- 300 g piersi z kurczaka
- mieszanka warzyw na patelnię [ ja kupuję te Biedronkowe ]
Wypełnienie;
- 1/4 szklanki śmietany 12% lub 18%
- 3 jaja
- sól
- pieprz
- 100 g sera żółtego
Ciasto na spód tarty: z podanych składników zagnieść ciasto,
owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki
na minimum 1 godzinę lub do zamrażarki na 1/2 godziny.
Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłożyć nim
wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką okrągła formę do pieczenia.
Farsz: piersi z kurczaka pokroić w kostkę.
Warzywa krótko obgotować w osolonych wrzątku – przez około 3-4 minuty.
Warzywa oraz pierś z kurczaka przełożyć na ciasto.
Wypełnienie: Jajka, śmietanę oraz mleko dokładnie ze sobą połączyć.
Dodać starty ser żółty oraz przyprawy, wymieszać.
Wlać sos na warzywa.
Piec w rozgrzanym do 200oC piekarniku przez około 35 minut.
Łatwe i wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńA czy tej tarty nie należy wcześniej podpiec?
OdpowiedzUsuńOwszem :) pozdrawiam
UsuńJa nie podpiekałam i wyszła świetnie ;)
UsuńU mnie w domu też ostatnio tarty na topie : ). Ta jest bardzo prosta, sprawdzę przepis! Jako alternatywę polecam do środka kawałki kurczaka w szynce parmeńskiej i groszek z puszki a zalane to wszystko śmietanką słodką z jajami, wymieszaną z połową słoiczka zielonego pesto. Całość zasypana mozzarellą. Pycha. Bardzo tu dużo u Ciebie pysznych inspiracji, trafiłam przypadkiem, piję herbatę i zwiedzam już dobrych kilka chwil :).
OdpowiedzUsuńChyba w końcu zabiorę się za pieczenie takiej tarty warzywnej. mam nadzieję, że mój piekarnik nie obrazi się w tracie pieczenia, jak to ostatnio ma w zwyczaju ;p
OdpowiedzUsuńkurczak surowy ?
OdpowiedzUsuńWypełnienie: Jajka, śmietanę oraz mleko dokładnie ze sobą połączyć. - ale w składnikach nie ma mleka. Ile go ma być?
OdpowiedzUsuńWłasnie ile mleka?
Usuńuwielbiam tarty bo sa bardzo pożywne i pełnowartościowe.
OdpowiedzUsuńChyba w końcu zabiorę się za pieczenie takiej tarty warzywnej. mam nadzieję, że mój piekarnik nie obrazi się w tracie pieczenia, jak to ostatnio ma w zwyczaju ;p
OdpowiedzUsuńa ten kurczak to surowy czy jak?
OdpowiedzUsuń