Skład:
- pierś drobiowa podwójna
- 3 młode marchewki
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- natka pietruszki
- kasza gryczana z warzywami
- 1 bulion warzywny
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
Pierś kroimy w paseczki, marchew w talarki a paprykę i cebulę w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia żaroodpornego, kruszymy kostkę bulionu warzywnego i zalewamy do połowy wodą, posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki i mieszamy.Wkładamy do piekarnika na 250 stopni i tak trzymamy ok pół godziny, pod koniec gdy woda nieco wyparuje, warzywa i mięso staną się miękkie dodajemy przecier pomidorowy, tak pieczemy jeszcze ok 15 minut.Gdyby sosu, który powstanie po dodaniu przecieru było mało, dolejcie trochę wody a po chwili ponownie zgęstnieje.Kostka bulionu jest na tyle słona,że danie nawet po podlaniu wodą nie straci na smaku.
Jeśli nie przepadacie za kaszą gryczaną możecie zjeść w wersji z ryżem.
POLECAM ; Aby przełamać smak kurczaka, danie podaję z ogórkiem kiszonym lub kwaśną sałatką z ogórków - przepis podam już niedługo :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz